Woordmerk Ruimtelijk erfgoed

Wonen in een monument

Veel inwoners van Deventer ervaren het wonen in een monument als heel bijzonder. Wonen of werken in een monument is dan ook bijzonder, uniek en uitdagend. Tegelijkertijd wordt er ook wat van u gevraagd, als eigenaar en/of bewoner van een monumentaal pand. Op deze pagina vertellen wij u er graag meer over.

Monumenten in de gemeente Deventer

De gemeente Deventer heeft ongeveer 1800 panden met een monumentale status. Dit zijn gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Soms gaat het om hele oude panden. Zo stamt het oudste stenen huis in de stad, en zelfs in heel Nederland, deels uit de 11e eeuw. Dit huis is de voormalige proosdij aan de Sandrastaag. Het jongste monumentale pand is de Maranathakerk uit 1992, maar door zijn bijzondere architectuur is zij van grote waarde. Monumentale panden zijn stille getuigen van de geschiedenis van onze gemeente. Het is daarom belangrijk om zuinig te zijn op deze panden zodat nieuwe generaties er nog volop van kunnen genieten.

Wonen in een monument, wat betekent dat?

Wonen in een monument brengt niet alleen plezier, maar ook verantwoordelijkheden met zich mee. De beschermde status van een monument gaat verder dan de buitenkant van het pand. Het vaste interieur valt ook onder de bescherming. Om te zorgen dat niet onnodig monumentale zaken verloren gaan is bij veranderingen aan een monument meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt niet alleen voor de wellicht voor de hand liggende aanpassingen zoals als het plaatsen van een aanbouw of het plaatsen van een dakraam, maar ook voor bijvoorbeeld voor bijvoorbeeld het vervangen van binnendeuren. De vergunningaanvraag wordt getoetst door de Planadviesraad Welstand, Monumenten en Beschermd Stadsgezicht.

Veel mensen denken dat er absoluut niets gedaan mag worden aan een monument Er zijn echter meer mogelijkheden om zaken te wijzigen dan je denkt. Wel geldt over het algemeen dat behoud van origineel materiaal voor vernieuwen gaat. We snappen dat dit soms best ingewikkeld kan zijn. Bent u eigenaar, of wilt u misschien een monumentaal pand kopen en heeft u concrete verbouwingsplannen? Informeer dan vooraf vrijblijvend bij de gemeente of je gewenste aanpassingen mogelijk zijn. We denken graag met u mee.

Verduurzamen van uw monument

In deze tijd waarin verduurzaming een grote rol speelt, is het verduurzamen van monumenten een belangrijke uitdaging. Om u op weg te helpen is er de groene menukaart.

In de Groene menukaart kunt u voorbeelden zien van mogelijkheden tot verduurzaming bij monumenten. Verduurzaming van monumenten blijft echter altijd maatwerk. Voor de meeste verduurzamingsmaatregelen is daarom toch een omgevingsvergunning noodzakelijk. Er zal altijd daarbij een afweging gemaakt worden tussen de monumentale waarden en de geplande ingreep.