Wonen in een monument

Veel mensen vinden het bijzonder om in een monument te wonen. Een monument brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Zo zijn er regels voor het uiterlijk van een monumentaal pand. Wilt u iets veranderen? Dan heeft u vergunningen nodig.

Bij veranderingen aan een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt niet alleen voor aanbouw of het plaatsen van een dakraam, maar ook voor bijvoorbeeld veranderingen in de huisindeling. Ook voor bepaalde onderdelen van uw monument, zoals ramen, rieten daken en kleuren, zijn er in Deventer regels en uitgangspunten. De vergunningaanvraag wordt getoetst door de Planadviesraad Welstand, Monumenten en Beschermd Stadsgezicht.

Wilt u weten welke panden in de gemeente geregistreerd staan als monument? Bekijk dan de monumentenlijst Deventer (pdf, 1,04 MB).

Ramen

Ramen bepalen voor een groot deel het uiterlijk van een huis. Monumentenzorg wil graag het oorspronkelijke beeld van een monument behouden. Toch wilt u misschien isoleren en dubbel glas plaatsen in uw huis, waardoor aanpassingen aan ramen nodig zijn. Op de pagina Ramen leest u wat er dan mogelijk is.

Rieten daken

Een rieten dak isoleert goed en bepaalt voor een groot deel het karakter van een huis. Vooral in de buurtschappen en op het platteland van Deventer vindt u veel monumenten met een rieten dak. Heeft uw monument een rieten dak? Dan vraagt dit ook onderhoud. Kijk op de pagina Rieten daken voor meer informatie.

Kleurstelling

Kleurgebruik zegt veel over een monumentaal pand. Elk gebouw heeft een eigen kleurbeeld en kleurgeschiedenis. De keuze van de kleur hing vroeger af van de mode en de beschikbare materialen. De gemeente is zuinig op de kleurstelling van monumenten in Deventer. Op de pagina Kleurstelling vindt u de richtlijnen en regels voor de kleuren van uw monument.